Agurk
En: Cucumber
La: Cucumis Sativus
Sæson for Agurk
j
f
m
a
m
j
j
a
s
o
n
d
Agurken menes at stamme fra Indien og har været dyrket i det vestlige Asien i mere end 3000 år. Fra Indien spredte den sig til Grækenland og Italien og videre til Kina. Det var sandsynligvis romerne som introducerede agurken til resten af Europa.
Der er fundet kildeskrifter som beskriver agurkedyrkning i Frankrig i det 9. århundrede, England i det 14. århundrede og i Nordamerika i midten af det 16. århundrede.
Første gang man hører om agurken i Danmark er i midten af 15-tallet, hvor der var stor interesse for den blandt hoffet.
Omkring 1820 fandtes der agurker i de fleste haver på Falster. Men det er først indenfor de seneste 50-75 år at den er blevet dyrket i væksthuse.
Agurken er den spiselige frugt fra planten Cucumis Sativus. Den består hovedsageligt af vand, og energiindholdet er derfor meget lavt.
Agurk er ethylenfølsom.
6-7 dage ved 10-12 grader. Agurker har typisk en ret god holdbarhed, når de er friske. De kan opbevares i køleskabet i nogle dage, inden de skal spises, og det kan forlænge deres holdbarhed. Det er en god idé at købe agurker, der ser friske og sunde ud, og at undgå agurker, der er blevet bløde eller begynder at få brun pletvækst. Når agurkerne er opbevaret i køleskabet, kan du også skrælle dem og skære dem i skiver eller strimler, inden du opbevarer dem i en lufttæt beholder. På denne måde kan du bevare deres friskhed og næringsværdi i længere tid.
Skylles før brug.
Svind: ca 5%
Anvendes bla. rå til grønne salater, syltede agurker eller til tzatiki.
Agurker har typisk sæson i perioden fra maj til september, afhængigt af hvilken sort du dyrker og hvilket klima du befinder dig i. Agurker er en plante, der trives i varme og solrige klimaer, så hvis du bor et sted med varme somre, vil agurkerne sandsynligvis være klar til at blive plukket tidligere end hvis du bor et sted med køligere somre. Det er en god idé at kontakte en havecenter eller en gartner i dit område for at få mere specifik information om, hvornår agurker har sæson i dit område.
Ja, det er muligt at dyrke agurk i Danmark. Agurkplanterne trives bedst i varme og solrige klimaer, så Danmark kan være en udfordring at dyrke agurker i. Du kan dog dyrke dem i krukker eller i et drivhus, hvis du vil have dem tæt på dit køkken, så du kan plukke dem friske til dine retter. Det er vigtigt at vælge en solrig placering til dine agurkplanter, så de kan trives bedst muligt. Du kan også overveje at dyrke nogle af de agurk sorter, der er bedre tilpasset til et køligere klima.
Agurk stammer oprindeligt fra Sydasien, men i dag dyrkes de i mange dele af verden, herunder Europa, USA og Sydamerika. Agurkerne har været dyrket i Sydasien i tusinder af år, og de er blevet spredt til andre dele af verden gennem handel og udveksling af planter. I dag findes der mange forskellige sorter af agurker, som dyrkes i mange forskellige klimaer.
Der findes mange gode opskrifter, som du kan lave med agurk. Nogle eksempler kan være:
- Agurkesalat med dild og citron
- Agurk- og myntesuppe
- Grillede agurker med feta og oliven
- Agurkerøll med rejer
- Agurkevand med mynte og citron
Agurk har en frisk og kølig smag, som passer godt til mange forskellige retter. Prøv at eksperimentere med at bruge agurk i dine favoritopskrifter for at give dem en ny og spændende smag.
Agurk har en frisk og kølig smag, som er kendetegnet ved en let bitterhed. De er ikke særlig søde, men de har en frisk og vandet smag, som passer godt til mange forskellige retter. Agurk har en saftig og blød tekstur, og deres smag passer godt til salte retter, herunder salater, supper og pålæg. De kan også bruges i desserter og drikkevarer, hvor de giver en frisk og kølig smag.
Agurker indeholder en række forskellige vitaminer og mineraler, herunder vitamin K, vitamin C og folat. De indeholder også en lille mængde vitamin A, vitamin B1 og vitamin B6. Agurker har desuden en række antioxidant stoffer, som kan have en række sundhedsmæssige fordele. Disse vitaminer og antioxidant stoffer kan bidrage til at styrke immunforsvaret, beskytte mod skader på cellerne og forbedre blodcirkulationen. De kan også have en positiv indvirkning på din hud, dine øjne og dit hjerte.